Norg, het follydorp van Nederland
Waar kunst, architectuur en design samenkomen in een wandelroute vol vreemde bouwsels in het Drentse landschap.

Wat is een Folly?

Een folly is een decoratief of excentriek bouwwerk zonder functioneel doel, behalve als blikvanger of kunstzinnige toevoeging aan een landschap. Er zijn geen vaste regels voor hoe een folly eruit moet zien.
De term folly komt van het Engelse woord foolish: gek, dwaas of zot. Vooral in de 18e en 19e eeuw waren follies populair, met name in Engeland en Frankrijk. Rijke landeigenaren lieten ze bouwen als statussymbool om te laten zien hoe welvarend je was, voor de lol (foolish) of om een romantisch, sprookjesachtig effect te creëren. Hoewel de term tegenwoordig soms breder wordt gebruikt, blijft de oorspronkelijke betekenis verbonden aan (landschaps)architectuur.
Folly Art Norg speelt met dit idee door tijdelijke, hedendaagse bouwwerken te tonen in tegenstelling tot klassieke follies. De toevoeging van Art benadrukt de dunne grens tussen folly, kunst, architectuur en land art.
Deelnemen
Door middel van een open call kanDe folly’s worden ontworpen door een diverse groep deelnemers, waaronder kunstenaars, architecten en autodidacten. Via deze open call krijgen zij de kans om hun visie op kunst en architectuur in de openbare ruimte tot leven te brengen.
De route nodigt bezoekers uit om het Drentse landschap op een nieuwe manier te ervaren en zich te laten verrassen door de unieke creaties langs het pad.
Meer info over deelnemen
Actueel
Folly Art Norg 2024 was opnieuw een onvergetelijk jaar. De route telde 20 folly's en trok een recordaantal bezoekers—bijna 10.000!Winnaar: Zoektocht in de Bodem (vector-i). Publieksfavoriet: Stairway to Heaven (Jan van Dalen & Minne Galama). Bekijk de terugblik op 2024 hieronder en beleef de sfeer van de afgelopen editie.
Dit jaar presenteerde Maud van Dommelen (16 jaar) haar Prestigeproject De Rode Draad. Als eerste deelnemer aan dit nieuwe onderdeel kreeg ze een ereplek voor jong talent.
De Open Call is open! Inzenden kan tot 28 februari 2025.