Deelnemen aan FAN

Folly Art Norg is een wandelroute in het Drentse landschap met dwaze objecten, maar voor deelnemers is het een wedstrijd waar een bedrag van € 5000 voor staat.

Iedereen mag meedoen

Bij Folly Art Norg kan iedereen meedoen: Kunstenaars, architecten, hobbyisten, een gezin, vriendengroep, solist en ga zo maar door. Het doel is om het evenement zo toegankelijk mogelijk te maken, voor zowel bezoekers als deelnemers. Dat doet ze onder andere door het materiaalbudget laag te houden. Hierdoor hoopt ze makers te prikkelen om duurzaam te denken of op een creatieve manier aan materialen te komen.

Vanaf 15 december tot en met 29 februari gaat de Open Call van Folly Art Norg 2024 weer open en kun je een ontwerp indienen.

Lees van te voren alle voorwaarden voor het indienen goed door, want een incomplete inzending doet veel afbreuk aan het selecteren van je ontwerp. Download hieronder het wedstrijdpakket voor alle voorwaarden. Om te printen hebben we ook een printvriendelijke versie:

Earthship  –  Feike de Jong, FAN19

De Deurkiek  –  Jordy Vijfschaft & John Stuifzand, FAN21

Selectieprocedure

Ieder jaar neemt het organisatieteam van Folly Art Norg de taak op zich om een follyroute in elkaar te zetten met variatie en diversiteit. Denk aan materiaal, vorm, verhaal, volgorde en bovenal: dwaasheid.

Aan de ontwerpen van de folly’s worden weinig beperkingen gesteld, zolang het onder de term ‘folly’ valt en de inzending van je ontwerp volledig is. Voor de exacte regels moet je het wedstrijdpakket downloaden.

De organisatie – dit is niet de jury – leest en beoordeelt elke inzending, waarna er dertig inzenders een uitnodiging krijgen om hun ontwerp toe te lichten tijdens een gezamenlijke pitchdag in Norg. Uit deze dertig ontwerpen komt de moeilijke beslissing om vijftien ontwerpen uit te kiezen voor de follyroute. Nadat de vijftien ontwerpen bekend zijn, bedenkt de organisatie welke folly’s waar komen. Ondertussen werken de dwaasbouwers aan hun folly, die ze de week voor de opening mogen opbouwen.

Maar wie bepaalt wie de winnaar wordt?

Jaarlijks gaat het follyteam op zoek naar vier juryleden. Elk met een andere achtergrond en expertise, maar die aansluit op het fenomeen folly’s. Denk aan een (landschaps)architect, beeldend kunstenaar, vormgever, kunstcriticus of ambassadeur. Samen vormen zij de eerlijke verdeling die kritisch en aandachtig de folly’s bekijken vanuit alle hoeken.

De juryleden lopen de follyroute onafhankelijk van elkaar. Ze maken daarbij aantekeningen en beoordelen de folly’s aan de hand van criteria: Ontwerp, thematiek, materiaalgebruik, originaliteit, uitwerking en afwerking, en de overeenkomst met het origineel ingediende ontwerpplan. Tijdens het evenement komen de juryleden bij elkaar en worden de bevindingen samengevat in het juryrapport. Unaniem kiezen ze de winnaar.

Hemelspieker  –  Anne Karin ten Bosch, FAN21

Point of View  –  Nina van Hoogstraten, FAN21

Publieksfavoriet

Naast de € 5000 prijs die de juryleden toekennen, zijn er ook duizenden bezoekers die een kritische mening hebben over de folly’s. Bezoekers kiezen met hun hart, wat hen raakt, de grootste indruk achterlaat, een wow-effect heeft. Bezoekers kunnen tijdens het evenement hun stem uitbrengen voor hun Publieksfavoriet door het stembiljet die aan de routekaart vast zit hun top 3 in te vullen en in te leveren op het infopunt. 

De bekendmaking van de winnaar en publieksfavoriet is op de laatste zondag van het evenement op het infopunt. Dit moment is voor iedereen toegankelijk.

Heb je nog vragen over deelnemen aan Folly Art Norg en staat je antwoord nog niet in het wedstrijdpakket? Mail dan naar info@follyartnorg.nl