Folly Art Norg

Folly Art Norg is een cross-over tussen bouwkunst, architectuur, land art, design, vakmanschap, kunst in de openbare ruimte… én de mooiste wandelroute in het Drentse landschap. 

Wat is een folly?

Een onconventioneel gebouw, waar geen regels of functies aan zitten. Het zijn creaties die er bijzonder uitzien, maar vooral niet logisch of praktisch. Ze kunnen wel iets met je doen. Ontroeren, inspireren, aan het lachen maken, intrigeren, een verhaal of diepere betekenis hebben. Oftewel, een folly hoort onder de categorie kunst.

De term ‘folly’ komt van het Engelse woord ‘fool’, dat gek, dwaas of zot betekent. In de Romeinse tijd werden er al folly’s gebouwd en kreeg de folly een opleving vanaf 1700 in Europa. Om de landgoederen van de rijken te verfraaien, maar vooral voor de lol (foolish) en om te laten zien hoe welvarend je was.

Folly Art Norg speelt met het begrip folly, omdat het tijdelijke bouwsels zijn, in tegenstelling tot de echte folly’s in de wereld. Ook is er een dunne grens tussen een folly, kunst (in de openbare ruimte), architectuur en land-art. Daarom is het woord Art aan Folly toegevoegd. Folly Art Norg biedt mensen de gelegenheid om kennis te maken met het begrip folly en tijdens de route hun eigen mening te vormen over de bouwsels die ze tegenkomen in de wandelroute.

“Met veel plezier deze follyroute gedaan. Afwisselend, boeiend, stof tot nadenken en de lol van een zekere mate van dwaasheid.”

In een wereld waar alles zin moet hebben geeft een folly je een moment van bezinning. Soms mag iets er gewoon zijn en kun je ervan genieten. Niet alles hoeft beter, sneller, efficiënter. In die zin is een folly een knipoog naar de maatschappij waar alles altijd zin moet hebben. Tijdens Folly Art Norg laten we je kennismaken met deze dwaze onzinnigheid, de prachtige natuur van Drenthe en hopen we dat je net zo enthousiast wordt als wij van de vreemde, bijzondere, dwaze bouwwerken die folly’s vaak zijn.

Same Only More  –  Rolf van der Leeuw, FAN19

Monoliet  –  Ruben Arents, FAN19

Folly Art Norg, het evenement

Folly Art Norg (afgekort FAN) is een uitgestippelde wandelroute van ±8 km met elke paar honderd meter een folly. In de informatiegids die je op het infopunt kunt kopen staan in volgorde de folly’s weergegeven die je tegenkomt op de route, met tekst en uitleg over de folly en de maker(s). 

Ieder jaar neemt het team van Folly Art Norg de taak op zich om een follyroute in elkaar te zetten met variatie en diversiteit. Denk aan materiaal, vorm, verhaal, volgorde en bovenal: dwaasheid.

Door middel van een open call kan iedereen een inzending sturen om deel te nemen aan Folly Art Norg. De organisatie leest en beoordeelt elke inzending, waarna er dertig inzenders een uitnodiging krijgen om hun ontwerp te pitchen. Uit deze dertig ontwerpen komt de moeilijke beslissing om vijftien ontwerpen uit te kiezen voor de follyroute.

Naast dat Folly Art Norg een prachtige wandelroute is, is het voor deelnemers een wedstrijd waar een bedrag van €5000 voor staat. Er is een jurypanel samengesteld met verschillende kunst expertises die de folly’s beoordelen op een aantal criteria. Zij bepalen wie de winnaar van Folly Art Norg wordt. Als bezoeker kun je ook je stem uitbrengen voor de publieksfavoriet, door je top drie in te vullen en in te leveren op het infopunt. Op de laatste zondag van het evenement worden beide winnaars bekend gemaakt.

“Met creativiteit red je de wereld, jezelf en de mensheid. Buiten de kaders denken en in oplossingen. Repair, recycle, re-use! Geweldige route. Follow the folly’s.”

Folly Art Norg vindt ieder jaar plaats tijdens de maand augustus. De 6e editie in 2024 is van 28 juli tot en met 25 augustus. Meedoen in 2024 is mogelijk, zolang je een interessant en compleet ontwerpvoorstel indient. Lees de voorwaarden van het meedoen hier.