FAN19

De winnaar van Folly Art Norg 2019: Jaap Sybenga, Maarten Suykerbuyk en Tom Hulsman met de folly “Falling Trees”.

Jaap Sybenga, Maarten Suykerbuyk en Tom Hulsman – Studio TMOJ www.tmoj.nl

De folly ‘Falling trees’ snijdt het onderwerp aan van de illegale houtkap. Een groot deel van het hout in Zuid-Amerika wordt op illegale wijze gekapt.  Het Amazonewoud is met een oppervlak van 6,7 miljoen vierkante kilometer, waarvan 65 procent zich in Brazilië bevindt, het grootste regenwoud ter wereld. Bescherming van het woud wordt als cruciaal beschouwd voor het in toom houden van het broeikaseffect. Het hele gebied is goed voor ongeveer 20% van het drinkwater en ruim 30% van de biodiversiteit op aarde.

In de folly representeren de staande houten binten omvallende bomen. Door als bezoeker in het midden van de folly te liggen op de houten binten helpen wij (de mens) dus symbolisch de bomen tegen de grond. Met onze folly willen we interactie creëren tussen mens en natuur door middel van architectuur. Om deze reden kunnen wandelaars de installatie als ‘overbrugging’ gebruiken, waarbij ze deze interactie tussen mens en natuur kunnen ervaren door op erop te liggen.

Juryrapport
Een fraai object waarvan we allen konden beamen dat we het over een folly hebben. Eentje die verrast en verwonderd, door er zowel in te staan, als er omheen te lopen. Met extra verassing het ritmische geheel dat ontstaat wanneer je er van de verte langs loopt of fietst. Tussen de juryleden ontstond een gesprek over het materiaal- of het niet nóg sterker was geweest als het inlands hout was geweest, passend bij de klimaat-boodschap van de makers… een gesprek om wellicht eens door te zetten met een glas wijn of kop koffie erbij. Lees hier het volledige juryrapport:

Extra folly door Nel Haringa en Fred Olijve
Tijdens Folly Art Norg 2019 waren niet allen langs de route folly’s te bekijken. In de theetuin stond de extra folly van het kunstenaars duo Nel Haringa en Fred Olijve uit Een. De nu zevendelige folly werd door het kunstenaars duo speciaal voor Folly Art Norg uitgebreid en aangepast.

Onderkomens – Nel Haringa en Fred Olijve

De folly’s van Folly Art Norg 2019