Folly Art Norg 2024 vond plaats van 28 juli t/m 25 augustus
Winnaars Folly Art Norg 2024
Ieder jaar wordt er door een vakkundige jury een uitgebreid verslag gedaan over iedere folly. De juryleden bekijken de folly’s vanuit verschillende invalshoeken en maken aan de hand van criteria een beoordeling. Het Juryrapport Folly Art Norg 2024 te lezen.
Winnaar Folly Art Norg 2024
Zoektocht in de Bodem
vector-i
Met veel trots kondigen we aan dat de vakjury unaniem heeft gekozen voor Zoektocht in de Bodem van Henri van Hoeve en Sanne Dijkstra van architectenbureau vector-i als de winnaar van Folly Art Norg 2024!
De jury, bestaande uit experts Ruud Schenk (Groninger Museum), Sophie Kugel (bouwkundige en tentoonstellingsfotograaf), en Elise Zoetmulder (architect en interieurarchitect), prees deze folly als een krachtig voorbeeld van site-specifieke architectuur. De combinatie van geometrische vormen, verfijnde details en de integratie met het Drentse veenlandschap maakte dit project echt bijzonder.
De locatie en de positie van de folly versterken het gevoel van verrassing, terwijl de speelse combinatie van materialen en vormen een uniek ritueel creëert, waarbij bezoekers spontaan kleine steentjes en bloemetjes achterlaten binnenin het bouwwerk—a truly poetic experience!
Het project is gebouwd met een circulaire bouwmethode, waarbij de grond na Folly Art Norg terugkeert naar zijn oorspronkelijke staat, wat de cirkel letterlijk en figuurlijk rond maakt.
Publieksfavoriet Folly Art Norg 2024
Stairway to Heaven
Jan van Dalen & Minne Galama
Een kleine tienduizend bezoekers kwamen dit jaar af op Folly Art Norg en daarvan brachten een kwart hun stem uit. De meeste harten werden veroverd door Stairway to Heaven, een creatie van Jan van Dalen en Minne Galama.
Geïnspireerd door het iconische Led Zeppelin-nummer, weet deze folly diepe emoties op te roepen door zijn krachtig beeld en poëtische metafoor. Een touwladder die in een boomkruin verdwijnt, een spiegel die zelfreflectie uitlokt—deze combinatie raakt een gevoelige snaar bij velen.
Of het nu door de nostalgie van het nummer komt, de subtiele verwijzingen naar hemel en hel, of de persoonlijke uitdaging die de folly biedt, Stairway to Heaven maakte indruk. Minne en Jan, opgegroeid met de hardrock van de jaren ’70, hebben met deze folly een krachtige herinnering neergezet aan de vraag die ons allen bezighoudt:
“𝘖𝘰𝘩, 𝘪𝘵 𝘮𝘢𝘬𝘦𝘴 𝘮𝘦 𝘸𝘰𝘯𝘥𝘦𝘳…”
Prestige Project : De Rode Draad
Maud van Dommelen
Vanaf 2024 presenteert Folly Art Norg ieder jaar een afstudeer- of kunstproject van een student in opleiding onder de noemer Prestige Project. Een ereplek, ter aanmoediging voor nieuw talent en iemand om in de gaten te houden.
Het kan allerlei vormen aannemen; een folly, een installatie, projectvoorstel of kunst in de openbare ruimte.
Dit jaar is onze keuze gevallen op de maquette inzending van Maud van Dommele, havo 4 leerling van het Commanderij College uit Gemert.
Als opdracht kregen de leerlingen de opdracht van Folly Art Norg: ontwerp een folly. De inzendingen waren fenomenaal en er is één uitgekozen om uit te lichten. Het resultaat wordt opgebouwd in het groot op het infopunt van Folly Art Norg 2024
Deelnemers Folly Art Norg 2024
Huis vol herrie
Alexander Gregorowitsch
De Hybride Waarnemer
Alexandra van Paassen
Zweefkei
Bastiaan de Groot
50/50
Chris Adriaan
New Wave
Darja Zimmermann & David Rijnders
Lembi #1
Davide Tagliabue
Belasting Paradijs
Florian Bart & Ella Gerritsen
Kaap Norg
Harm Hasenaar & Bas Holzhaus
Zoektocht in de Bodem
vector-i
Schets
Thijs Masthoff
Fractus
Jason Slabbynck
Sporenvangers
Lars Goossens & Vincent van Leeuwen
Drift
Louise Caspers
Pulse
Mark van Cromvoirt
Stairway to Heaven
Jan van Dalen & Minne Galama
Colorful World
Nico van Bockhooven
Zwe(r)vende stenen
Peter Huibers
Verticule
Sander Kuipers
Pics or didn’t happen
Tom Haakman
De Watertoren
Chant van Lieshout, Judith Reijnders, Hannah van de Schaaf & Lucas Sloot
Pitchdagen
Maar liefst 102 inzendingen zijn er dit jaar binnen gekomen. Inzenders kwamen van heinde en verre. Tien van de twaalf provincies hebben ingezonden. Opvallend was dit jaar ook de toename in het aantal buitenlandse inzenders, waaronder Duitsland, Polen, Instanbul, Groot-Brittannië en Italië. Kunstenaars, architecten, docenten, theatermakers, ICT’ers, vaklui, enzovoort.
Op 20 en 21 maart zijn er 30 inzenders uitgenodigd voor een pitch. Hierin presenteert iedereen voor elkaar in 5 minuten het ontwerp, met ruimte voor vragen.
De kwaliteit lijkt ieder jaar hoger te worden, wat de taak voor de organisatie een uitdaging maakt. Daarom zijn er dit jaar maar liefst 20 deelnemers geselecteerd + een bonusfolly!