FAN23

Folly Art Norg 2023 vond plaats van 30 juli t/m 27 augustus

Folly Art Norg 2023

Folly Art Norg 2023 stond in het teken van het eerste lustrum. Een mijlpaal! Dit jaar stonden er 15 folly’s in een route van 7 km. Met maar liefst 18.000 bezoekers kunnen we spreken van een fantastische editie.

Dit jaar was ook een ode aan de recent overleden co-organisator Rob Reynders. Bij alle voorbereidingen – de follyroute, inzendingen lezen, deelnemers kiezen tot teksten schrijven voor de informatiegids – was Rob betrokken. De gedeelde passie in het evenement hebben Ina en Saskia doorgezet. Van het zwarte randje hebben ze een gouden gemaakt.

Om het lustrum te vieren was er voor het eerst bij Folly Art Norg een programma in de weekenden met muzikale intermezzo’s in of bij de folly’s. Daarnaast was er een fototentoonstelling waar alle folly’s van de voorgaande jaren te zien waren. 

Winnaars Folly Art Norg 2023

Ieder jaar wordt er door een vakkundige jury een uitgebreid verslag gedaan over iedere folly. De juryleden bekijken de folly’s vanuit verschillende invalshoeken en maken aan de hand van criteria een beoordeling. Het juryrapport is hier te lezen.

Winnaar Folly Art Norg 2023

Padə(n)stul
Hanneke van den Borne en Maurice Reijm

Geciteerd uit het juryrapport: “Hanneke van den Borne uit Den Haag en Maurice Reijm uit Amsterdam tonen aan de rand van Westervelde, even voorbij het hunebed D2, een folly die als beeldmerk van deze editie van Folly Art Norg is gekozen. Dat is zeer begrijpelijk. We hebben hier te maken met een sterk sculpturaal beeld dat geïnspireerd is op Cantharellus Cibarius, oftewel de hanenkam cantharel. We zagen een fraai en fragiel ogend werk, dat nog eens extra werd versterkt doordat de wind een wuivend effect veroorzaakte. Aan dit alles ligt een knappe constructie ten grondslag. Het is de makers goed gelukt om met spandraden, juten en pvc-buizen een stevige flexibiliteit te creëren die weer en wind kan doorstaan. Bijzonder is ook het oog voor details, zoals de houten verankering. Pɑdə(n)stul is een object dat verbazing opwekt en naar je wuift: ‘Kom nader!’ Wie op die uitnodiging ingaat kan zich verwonderen over de uitvoering van een gecompliceerdheididee dat speelt met de sporen en myceliumdraden van de paddenstoel en waar een nog veel gecompliceerder en mysterieuze ecologie aan ten grondslag ligt.”

Publieksfavoriet Folly Art Norg 2023

De Padenmaker
Peter Hondebrink

Naast de vakjury kunnen alle bezoekers van Folly Art Norg hun top 3 invullen op een stembiljet die ze bij aankoop van de routekaart en informatiegids krijgen. Iedere folly van de route is meermaals op nr 1 gezet door het publiek. Dit jaar waren er drie duidelijke favorieten bij het publiek : De Padenmaker, De Pade(n)stul en Wolly the Folly. Uit ±3000 stemmen kwam de Padenmaker als de favoriet naar voren. 

Deelnemers Folly Art Norg 2023

Extra-Terrestrial
Aleksander Tadic & Aukje Goossens

nAÏef
Dennis Molema

DeurDoen
Dries Verbeke & Michel Beek

Latent
Frank Botman

Parergon
Gawein Verbiest & Niek van der Gugten

Pada(n)stul
Hanneke van den Borne & Maurice Reijm

De Huiskamer
Janneke & Theo Hoek

De Trap
Marten Siegers & PIT59

Wolly the Folly
Mieke Reijs & Thijs van Beers

De Padenmaker
Peter Hondebrink

3-Positie
Rogier Tamminga

Omsloten Ontmoeting
Studio SAAM

Terug in de Cocon
Tessa Veenstra

De Cenotaaf
Theo van Meerendonk

Als een Donkere Wolk
Tim de Rijk

Folly Art Norg wordt in 2023 mede mogelijk gemaakt door