FAN21

De winnaar van Folly Art Norg 2021: Maarten Plomp en Elmar Koers met de folly “Folly 1:1,5”.

Maarten Plomp en Elmar Koers – Koers & Plomp Architecten

Folly1:1,5 is een gebouw dat in het ontwerp de thema’s tijdelijkheid en demontabiliteit tegen gaat. De folly heeft een massief en permanent uiterlijk en lijkt verankerd in de omgeving. Het ziet er uit alsof het er nog jaren zal blijven staan, ondanks dat de folly modulair is en opgebouwd is uit geschakelde losse elementen. Als basis dat folly’s van zichzelf nogal ongebruikelijke objecten kunnen zijn is er, zoals de titel al doet vermoeden, bij Folly 1:1,5 gekozen voor een verschaling. De afmeting van het gebouw is tweederde van het volwaardige ontwerp. Als volwassenen zal het daardoor lastig zijn de folly te betreden. Binnen voel je je onnatuurlijk groot. De wanden zijn net iets te dichtbij en het dak is te laag. Het creëert en besloten en gesloten gevoel. Je zal al snel de drang hebben om weer naar buiten te willen. Buiten wordt je opnieuw geconfronteerd met je relatie tot je omgeving, nu met de weidse natuur om je heen. Voor kinderen zal de verschaling juist een passende wereld creëren, misschien zelfs meer dan de dagelijkse realiteit. Voor hen zal de folly zich verhouden zoals het dagelijks leven zich verhoud tot volwassenen. Het geeft ze een ‘volwassen’ ervaring. Het is een ruimte waar ze juist graag zijn en waar ze zich op hun gemak kunnen voelen.

Juryrapport
In de eerste instantie loop je de folly tegemoet en kan de gedachte van eenvoud en gemak te binnen schieten. Maar kom je dichterbij dan zie je vakmanschap en een ingenieuze techniek. Je ziet dat er over elk detail is nagedacht, het is zelfs demontabel. Er is veel tijd en ruimte gestoken in het ontwerpproces en uitvoering van deze folly. De houten blokken doen zelfs aan voor een marmeren uiterlijk, wat het verhaal extra omarmt van een paleis voor een kind. Een folly op kinderformaat. De schoonheid van deze folly zit hem echt in zijn eenvoud. Lees hier het volledige juryrapport:

De winnaar van de publieksprijs van Folly Art Norg 2021: Peter Musschenga “Pondering Around”.

Peter Musschenga – Studio Peter Musschenga www.pjot.nl/

Sensational Spaces I, Pondering Around is een uitnodiging tot contemplatie. Van buitenaf lijkt het alsof het object bestaat ui een spiegelende wand. Maar wanneer je dichterbij komt en het betreed worden de spiegelende lamellen steeds duidelijker. De folly opent zich tot twee bogen met een steeds opener wordende waaier. De opening biedt een doorgang naar een andere zijde van beleving. Door de folly te betreden maak je een overgang naar een nieuwe ervaringswereld. Je sluit het voorgaande moment af door de fysieke barrière van de spiegelende lamellen te passeren en je ervaart een ruimte waar je je even kunt onttrekken aan de hectiek en prikkels van de dag. Daarbij versterkt het water, een element dat voor veel mensen symbool staat voor rust, de focus op de ervaring van de omgeving nog meer.
Pondering Around is een eerste ontwerp voor een serie waarmee Peter met abstracte objecten een gevoel wil overbrengen en een perspectief verandering wil aanbieden die bijdragen aan een intensere ervaring van de omgeving.

De folly Pondering Around werd met ruim 750 stemmen en een ruime meerderheid gekozen als winnaar door het publiek van Folly Art Norg 2021.

De folly’s van Folly Art Norg 2021