FAN22

Folly Art Norg 2022 was wederom een memorabel jaar. Er stonden 16 folly’s in de route en bijna 10.000 bezoekers liepen langs de folly’s. Op het info terrein bij de start stond de “folly” van Albert Geertjes, een ouder werk van hem “Picknick in Zeeland”. Een tentje met twee stoeltjes op een paal van 6 meter waar je ook echt in kon klimmen.

De jury winnaar was de folly van Gertje Dormans met “het Buytenhuys”. Gertje is de hergebruik koningin van Maastricht en had een bouwpakket van louter hergebruikt hout. Lees het juryrapport hieronder.

 

Het Buytenhuys van Gertje Dormans

Een folly, zoals een folly zou moeten zijn; je verwacht iets, maar dan blijkt het toch iets anders te zijn. Mooi materiaalgebruik, mooi gedetailleerd, grote liefde voor het maken! Het binnen- / buitenspel is zeer goed doorwerkt op hoofdlijnen en in detail. De wanden opgebouwd uit constructiehout zijn niet scheidend, maar verbindend. De dakrand is prachtig gemaakt. De deur en het raam draaien niet aan de zijkant, maar in het midden. De folly oogt daardoor als geheel sympathiek en speels.

 Het verhaal klopt. De uitvoering is mooi en gedetailleerd. Biedt het huis (onze maatschappij) dat we bouwen wel bescherming voor wat er op ons af komt. Of zijn we in wezen niet beschut? En staan we binnen net zo onbeschermd in de wereld als buiten?

 Na gebruik voor Folly Art Norg is er zeker een tweede, derde of zelfs vierde leven in het verschiet. Is het niet dezelfde folly, dan wel voor de diverse materialen. De materialen lijken even tijdelijk geleend om later als een speeldoos omgetoverd te kunnen worden in een nieuwe setting.

 

Wonder wall van Erik van den Berg

De bezoekers mochten ook hun mooiste folly kiezen, dit jaar voor de 2e keer. Het werd een echte tweestrijd tussen de folly’s, “Wonderwall” – de spiegelfolly van Norgenaar Erik van den Berg en “Gedachtegang” – de gezichten bank van Gerdien Halfman uit Diever. Omdat ze vrijwel evenveel stemmen kregen werden beide tot publieks winnaar uitgeroepen.

 

Gedachtegang van Gerdien Halfman

Wil je het hele juryrapport lezen, download het dan via deze link.